BULETIN DE ANALIZA PRIVIND
FUNCTIA GASTROINTESTINALA

Nume: DEMO FEMININSex: FemininVârsta: 39
Constitutie: Usor peste media de greutate(164cm,66kg)Ora și data testării: 2020-04-28 09:34

Rezultatele testarii actuale
Aspectul testatValori normaleValoarea actuală măsuratăRezultatul testului
Coeficientul secreției de pepsină59,847 - 65,23458,109Moderat Anormal (++)
Coeficientul functiei peristaltismului gastric58,425 - 61,21357,404Usor Anormal (+)
Coeficientul functiei de absorbție gastrică34,367 - 35,64232,791Usor Anormal (+)
Coeficientul functiei peristaltismului intestinului subțire133,437 - 140,476126,47Moderat Anormal (++)
Coeficientul funcției de absorbție a intestinului subțire3,572 - 6,4834,423Normal (-)
Standard de referință:- Normal    + Usor Anormal    ++ Moderat Anormal    +++ Sever Anormal
Coeficientul secreției de pepsină:59,847-65,234(-)58,236-59,847(+)
 55,347-58,236(++)<55,347(+++)
Coeficientul functiei peristaltismului gastric:58,425-61,213(-)56,729-58,425(+)
 53,103-56,729(++)<53,103(+++)
Coeficientul functiei de absorbție gastrică:34,367-35,642(-)31,467-34,367(+)
 28,203-31,467(++)<28,203(+++)
Coeficientul functiei peristaltismului intestinului subțire:133,437-140,476(-)126,749-133,437(+)
 124,321-126,749(++)<124,321(+++)
Coeficientul funcției de absorbție a intestinului subțire:3,572-6,483(-)3,109-3,572(+)
 2,203-3,109(++)<2,203(+++)
Descrierea Parametrilor
Coeficientul secreției de pepsină:
Stomacul are doua glande, o glanda gastrică care secretă, în principal, sucurile digestive, și o glandă cardiacă care secreta mucus, in principal pentru a proteja mucoasa orificiului superior al stomacului numit cardia. Glanda gastrică este formata din patru tipuri de celule: celule principale, celule parietale, celule auxiliare (mucopeptice) și celulele cromoargentafine. Dintre acestea, celulele mucopeptice secretă mucus si sunt situate pe suprafata si sub cortex; celulele principale secreta sucurile digestive (în mod principal pepsina) si sunt situate in zona de mijloc a glandei si sub celulele mucoase; celulele parietale (marginale, acidofile sau delomorfe) secretă acid clorhidric (HCl), si anume așa-numitul acid gastric, si sunt situate in partea de jos a stomacului aproape de cardia. Acestea contin multe conducte mici care comunica cu cavitatea glandulară.Celulele cromoargentafine situate mai ales în fundul glandei conțin granulații ce se evidentiaza cu săruri de crom sau argint si prezinta reactia pozitiva pentru fosfataza acida si polizaharide.
Coeficientul functiei peristaltismului gastric:
În peretele gastric exista muschi oblici, circulari și longitudinali, și contractia si relaxarea lor face stomacul capabil de peristaltism. Sub efectul peristaltismului gastric se macină alimentele pentru o prelucrare ulterioara, si prin actiunea sa si cea a sucului gastric produsele alimentare sunt transformate intr-un fel de terci care mai apoi este eliminat in intestin în loturi mici, prin pilor. Timpul de prelucrare a alimentelor in stomac este diferit. Timpul de procesare al alimentelor cu continut mare de glucide este mai scurt decât cel al alimentelor bogate in proteine, iar timpul de procesare a alimentelor cu grasime si ulei este cel mai lung, asa că senzatia de foame nu apare prea curând după consumul de carne si alimente uleioase. Hrana este digerată in prealabil de mișcarea gastrică (peristaltismul) si sucul gastric (mucus, acidul gastric, protează etc) secretat de stomac fiind transformată într-o pastă (bol alimentar),ce intra apoi în intestinul subtire (inclusiv: duoden, jejun si ileon) la aproximativ 3-4 ore, dupa masa.
Coeficientul functiei de absorbție gastrică:
Glanda gastrica din mucoasa gastrica secreta un fel de suc gastric, incolor si transparent, la un adult poate secreta 1.5 - 2.5 litri de suc gastric in fiecare zi. Sucul gastric contine trei componente principale si anume pepsina, acid clorhidric si mucus. Pepsina poate descompune proteinele in produsele alimentare in proteoza si proteaze cu molecule mai mici. Acidul clorhidric este acid gastric. Acidul gastric poate transforma proteaza, fara nici o activitate, in pepsina activa si creaza un mediu adecvat acid pentru pepsina, avand si functia de a ucide bacteriile care intra in stomac odata cu alimentele. Acidul gastric poate stimula secretia de suc pancreatic, bila si cantitati mici de fluid intestinal dupa intrarea in intestinul subtire. Mediul acid provocat de acidul gastric poate ajuta intestinul subtire pentru a absorbi fier si calciu. Cu rol de lubrifiere, mucusul gastric poate reduce daunele alimentelor asupra mucoasei gastrice si poate reduce, de asemenea,eroziunea acidului gastric si a pepsinei asupra mucoasei gastrice, având un efect protector pentru stomac.
Coeficientul functiei peristaltismului intestinului subțire:
Peristaltismul intestinului subtire are un stil de miscare unic, fiind determinat de alternanta ritmica a contractiei si a relaxarii muschiul circular, ca muschi principal.
Functia: aceasta promoveaza bolul alimentar si sucul digestiv pentru a fi pe deplin amestecate pentru digestia chimica; transporta chimul aproape de peretele intestinului pentru a favoriza absorbtia; strânge peretele intestinului pentru a provoca reflux de sânge si limfa.
Coeficientul funcției de absorbție a intestinului subțire:
(1) Absorbtia de zahar: zaharurile, in general, sunt descompuse in forme simple pentru a fi absorbite, si doar o cantitate mica de bioza este absorbita.
(2) Absorbtia de proteine: 50 - 100 grame de aminoacizi si o cantitate mica de dipeptide si tripeptide sunt absorbite in fiecare zi.
(3) Absorbtia de grasime: micelii mici cu compozitie mixta sunt transportate ca sa ajunga in microvilozitati, sărurile biliare raman in intestin, si produsii de digestie a grasimilor (acizi grasi, colesterol, monogliceride si lisolecitina) sunt difuzate in celule. Acizii grasi cu lant scurt si mijlociu (<10-12C) nu trebuie sa fie reesterificați, și pot să difuzeze prin capilarele vilozitatii. Alti produsi ai digestiei grasimilor sunt esterificati in reticulul endoplasmatic neted pentru a forma trigliceride (acizi grasi cu lant lung + gliceride), esteri ai colesterolului si lecitina care se combina cu apoproteina / apolipoproteina (sintetizate de celulele epiteliale intestinale) formând chilomicroni; chilomicronii sunt depozitati in granulele secretorii GC pentru ca prin exocitoza sa intre in canalul toracic, de unde sunt absorbite in vasele limfatice si introduse in cele din urma in circulatia sanguina.
(4) Absorbtia apei: apa este absorbita pasiv sub gradientul de presiune osmotica creat prin absorbtia de substante nutritive si electroliti in intestin (osmoza).

Rezultatele testarii au scop de referinta si nu constituie o concluzie de diagnostic.