BULETIN DE ANALIZA PRIVIND
FUNCTIA PANCREATICA

Nume: DEMO MasculinSex: MasculinVārsta: 74
Constitutie: Usor peste media de greutate(175cm,79kg)Ora si data testarii: 2013-10-07 15:41

Rezultatele testarii actuale
Aspectul testatValori normaleValoarea actuala masurataRezultatul testului
Insulina2,845 - 4,0173.45Domeniu sanatos
Polipeptida pancreatica (PP)3,210 - 6,8546.017Domeniu sanatos
Glucagon2,412 - 2,9742.841Domeniu sanatos
Descrierea valorilor testate:
I. Insulina:      Domeniu sanatos: 2,845~4,017
 Aceasta este o proteina cu greutate moleculara mica. Rolul sau īn organism, este foarte larg, dar rolul principal este reducerea glucozei din sānge.
 Functii: 1. Pentru metabolismul glucozei, aceasta mobilizeaza ficatul, muschii si tesutul adipos ca sa preia si sa utilizeze glucoza, promoveaza sinteza de glicogen si glicogenul din muschi, inhiba gluconeogeneza si promoveaza glucoza pentru a fi convertita in acizi grasi pentru a fi depozitata in tesutul adipos; 2. Pentru metabolismul grasimilor, ea inhiba activitatea lipazei, astfel inhiba lipoliza; 3. Pentru metabolismul proteinelor, acesta promoveaza sinteza proteinelor si inhiba descompunerea proteinelor. Atunci cānd insulina este cantitiv redusa sau nu poate induce o stare de functionalitate normala apare diabetul.
II. Polipeptida pancreatica (PP):      Domeniu sanatos: 3,210~6,854
 1. >6,854, crescut.
(1) pacienti diabetici; pancreatita acuta; tumora pancreatica cu functie secretorie; (4) ciroza, boala renala cronica; (5) altele: cum ar fi hiperplazia celulelor pancreatice, infarct miocardic, insuficienta cardiaca severa, soc non-cardiogen si ulcer duodenal.
 2. <3,210, redus.
(1) obezitate; (2) īn pancreatita cronica polipeptida pancreatica este evidenta īn proportii mai mici decāt la persoanele sanatoase; (3) poate fi utilizata ca indicator a unei leziuni a nervului vag, si in acest moment, polipeptida pancreatica este redusa in mod evident; (4) poate fi utilizata īn terapia cu hormoni de crestere.
III. Glucagon:      Domeniu sanatos: 2,412~2,974
 1. >2,974, crescut.
Poate aparea in diabetul zaharat insulino-independent si glucagonoma pancreatica.
 2. <2,412, redus.
Poate aparea congenital si in deficienta celulara.
Descrierea Parametrilor
Insulina:
Aceasta este o proteina cu greutate moleculara mica. Rolul sau in organism este foarte larg, dar rolul principal este reducerea glucozei din sānge.
1. Pentru metabolismul glucozei, aceasta mobilizeaza ficatul, muschii si tesutul adipos sa preia si sa utilizeze glucoza, promoveaza sinteza de glicogen si glicogenul din muschi, inhiba gluconeogeneza si promoveaza glucoza pentru a fi convertita in acizi grasi pentru a fi depozitata in tesutul adipos
2. Pentru metabolismul grasimilor, ea inhiba activitatea lipazei si astfel inhiba lipoliza;
3. Pentru metabolismul proteinelor, acesta promoveaza sinteza proteinelor si inhiba descompunerea proteinelor. Odata ce insulina este in lipsa sau nu poate functiona normal se va instala diabetul.
Polipeptida pancreatica:
Este un polipeptida de natura hormonala care este sintetizata si eliberata de celulele PP.
Glucagon:
Este sintetizat si secretat de celule pancreatice 5 si duce la o concentratie marita de glucoza din sānge. Acesta este secretat de celulele alfa ale insulelor Langerhans. Pancreasul secreta glucagon atunci cānd nivelul glicemiei scade prea mult. Glucagonul stimuleaza ficatul sa transforme rezervele sale de glicogen īn glucoza, care este imediat eliberata īn sānge (glicogenoliza). Functia glucagonului din sānge si functia insulinei sunt functii antagoniste.

Rezultatele testarii au scop de referinta si nu constituie o concluzie de diagnostic.